台山同学网

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: carnation

[原创]妙趣台山话

1万

45356万

副司令

《爱恨分明》

社区居民忠实会员

QQ
原文由 luck 发表于 2007-6-13 23:51:57 :
1960年出生的台山人都知道是眼塘.

luck;欢迎你和多谢你上传丐多同学聚会的靓相;

呆之在讲估仔,其实吾系好清楚哗,睇来luuk同学都系住在街市付近吧?

75万

军长

李婉仪

社区居民忠实会员

QQ
Liwanyi:千其吾好甲硬来亚.一切顺其自然好罗.你话呆系老华侨?呆组未占边.有排啦?你每日做运动健美,希望你美上加美,亮过唐朝扬贵妃.

carnaiton:俾你激S噜,能够靓过唐朝杨贵妃呆还使日日丐

辛苦去做扫街婆莫?

75万

军长

李婉仪

社区居民忠实会员

QQ
原文由 大只佬 发表于 2007-6-14 0:15:38 :
原文由 luck 发表于 2007-6-13 23:51:57 :
1960年出生的台山人都知道是眼塘.

luck;欢迎你和多谢你上传丐多同学聚会的靓相;

呆之在讲估仔,其实吾系好清楚哗,睇来luuk同学都系住在街市付近吧?

呆听呆妈讲这个眼塘五八年(呆未出世)已填干塘叫眼塘边。

版主

社区居民

原文由 carnaiton 发表于 2007-6-12 11:34:05 :
原文由 大只佬 发表于 2007-6-12 5:14:08 :
原文由 白蘭花香 发表于 2007-6-12 3:00:48 :
原文由 大只佬 发表于 2007-6-12 0:01:21 :

乃位想吃翅亚呆又有生意做咯;

亚叔呆体街边丐卖十几年都毛人话假个,乃翅系细少少都算系真材实料架,十蚊之嘛,

吃字来,吾吃字行开,等下一位;

哈哈:大只佬丐平的價錢有翅吃,肯定係假嘅,你能借个老化鏡我用下,睇准乜丐真材实料呀!

白班主;呢翅系真材实料哗,不过就系数得到丐只之嘛;

Carnaiton;开个档口到丐,又吾上来讲古,呆卖铲呢处开大排挡咯;

有买好来罗!!! 十蚊一碗翅!!! 保正有料到!!!........!
大只佬;讲故都要休息下极炖返D人参补下气哗,吾系几浩有气再讲下去.你开挡口体丐实是混水模鱼罗,乃有丐大个田蚧随街跳啊?十蚊一碗翅!!! 保正有料到!!!........! 吃吾S万万岁!
CARNAITON:76村果然不同凡响!连翅子有卖!看见此翅就想起几年前过温哥华,也是碗仔翅,每碗2元.哗?!丐挤?唸住整碗试吓,谁知用筷子将碗翅由底翻到面,盘来盘去,唉!冇讲话有翅,粉丝子冇条!但76村的翅看落又几正,冇讲丐多,靓女!整碗过来叹吓!十炆就十炆!哈哈哈......

61万

军长

仰高山解萦怀,临大海悟包容.

社区居民

原文由 菠萝 发表于 2007-6-14 0:55:19 :

有买好来罗!!! 十蚊一碗翅!!! 保正有料到!!!........!

CARNAITON:76村果然不同凡响!连翅子有卖!看见此翅就想起几年前过温哥华,也是碗仔翅,每碗2元.哗?!丐挤?唸住整碗试吓,谁知用筷子将碗翅由底翻到面,盘来盘去,唉!冇讲话有翅,粉丝子冇条!但76村的翅看落又几正,冇讲丐多,靓女!整碗过来叹吓!十炆就十炆!哈哈哈......

热烈欢迎菠萝仔进入我们76村南昌店街市挡.你如贵人一样带来多多萝萝生意,财原滚滚.送碗鱼翅给你打下牙胶.之于料正吾正问过大只佬啦.

1万

45356万

副司令

《爱恨分明》

社区居民忠实会员

QQ
原文由 菠萝 发表于 2007-6-14 0:55:19 :

Carnaiton;开个档口到丐,又吾上来讲古,呆卖铲呢处开大排挡咯;

大只佬;讲故都要休息下极炖返D人参补下气哗,吾系几浩有气再讲下去.你开挡口体丐实是混水模鱼罗,乃有丐大个田蚧随街跳啊?十蚊一碗翅!!! 保正有料到!!!........! 吃吾S万万岁!
carnaiton;有生意咯,没你去乃也?

1万

版主

清雅如蘭的面對生活,優雅从容的

社区居民

菠蘿:想吃翅就哽係到76 村來啦,不過你都仲未試下大只佬車仔檔的\"真材实料\"翅,咁快睇見你體度震不停呀?仲要見牙唔見眼嘅,因住畀仁兄一脚飞你出门呵

[此帖子已被 白蘭花香 在 2007-6-15 1:25:29 编辑过]

61万

军长

社区居民

原文由 大只佬 发表于 2007-6-14 2:30:09 :

carnaiton;有生意咯,没你去乃也?

大只佬:呆周围打锣去稳你罗?你又去那里了?丐多人入村非常需要你这好拍挡帮手哑,

齐齐挣银齐齐发.

61万

军长

社区居民

原文由 Andyke 发表于 2007-6-14 0:11:27 :
系巧我也踏入你的店铺,占占luck的光和他带来的好运气。
Andyke:无限感激你这才气横溢,风流倜傥人才进入76村「南昌街市」挡.使本店增光十色.

[此帖子已被 carnaiton 在 2007-6-14 5:44:58 编辑过]

版主

社区居民

原文由 白蘭花香 发表于 2007-6-14 4:02:30 :

菠蘿:想吃翅就哽係到76 村來啦,不過你都仲未試下大只佬車仔檔的\"真材实料\"翅,咁快睇見你體度陣不停呀?仲要見牙唔見眼嘅,因住畀仁兄一脚飞你出门呵

[此帖子已被 白蘭花香 在 2007-6-14 4:05:01 编辑过]

白籣花香:丐次系偷偷过来76村尝鱼翅,仁兄唔A徐个哇!但发现76村人杰地灵,鸟语花香,热情好客,让我流连忘返......下次定带仁兄过来叹番碗粉丝鱼翅!欢迎吗?靓女们?